ODU organiseert “Oekraïne kennisconferentie” in Den Haag

January 09, 2023

ODU-KENNIS · De Nederlandse stichting OpenDoorUkraine.NL (ODU) houdt op 11 januari een speciale conferentie in Den Haag om de stand van de kennis over Oekraïne te beoordelen. Voor deze vertrouwelijke bijeenkomst zijn Oekraïense experts van universiteiten en denktanks in Nederland en Vlaanderen, waaronder verschillende Oekraïense wetenschappers, uitgenodigd.
De discussie zal plaatsvinden onder de titel “Oekraïne-expertise in kaart brengen om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden: hoe kan onze kennis over Oekraïne de wederopbouw en hervormingen na de oorlog ondersteunen?”

 

De brutale Russische invasie van 24 februari 2022 heeft Oekraïne het grootste deel van het afgelopen jaar op resolute en tragische wijze bovenaan de nieuwskoppen geplaatst. Maar hoe ver reikt ons begrip van Oekraïne? Zijn er hiaten in onze kennis en hoe kunnen deze worden verholpen?

 

Kan een betere kennis van Oekraïne worden gemobiliseerd om acties en beleid vorm te geven die Oekraïne kunnen helpen de schade van de oorlog te boven te komen en het wederopbouw- en hervormingsproces te ondersteunen? Dit zijn de onderwerpen die tijdens de bijeenkomst besproken zullen worden.

 

Dit evenement wordt georganiseerd door OpenDoorUkraine.NL in samenwerking met de Clingendael Netherlands Institute of International Relations. Het wordt ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van de Russia & Eastern Europe Knowledge Alliance (REKA) beheerd door Clingendael.

 

Als onderdeel van dit project zal ODU op de conferentie een samenvattende bibliografie van literatuur over Oekraïne presenteren – boeken, rapporten, artikelen, romans, podcasts e.a. – die basisinformatie kan verschaffen over Oekraïne en de achtergrond van het huidige conflict. De bibliografie zal na de conferentie op deze website worden geplaatst.

 

ODU beschouwt kennis van Oekraïne als cruciaal voor de voortzetting van de westerse steun aan Oekraïne als een vrij, democratisch en soeverein land in het licht van militaire agressie. Wij hopen dan ook dat dit project kan leiden tot verdere vervolginitiatieven om de kennis en het begrip van Oekraïne te vergroten.

 

van Diederik Kramers

 

Foto: Depositphotos