ODU en LLU voltooien restauratie residentieel gebouw in Irpin

November 22, 2023

Met voldoening kan Open Door Ukraine melden dat na eerst het dak herstel nu ook de gevel- en isolatiewerkzaamheden van ons tweede project in Irpin 'Pushkinskiy Kvartal' succesvol zijn afgerond. Ongeveer 200 bewoners, waaronder vluchtelingen, kunnen nu weer terugkeren naar hun flats in dit gebouw dat zwaar beschadigd werd door Russische beschietingen in de eerste weken van de oorlog. Het betekent voor deze mensen dat zij weer thuis zijn en hun leven kunnen oppakken ondanks de voortdurende Russische agressie.


Wij zijn dankbaar voor de steun die wij gekregen hebben van andere partners die betrokken waren bij dit project, zoals de lokale overheid, Oxfam International, en Life Line Ukraine dat voor de levering van isolatiemateriaal uit Nederland heeft zorggedragen.  

 

ODU en LLU werken ook samen in andere vroege reconstructieprojecten, zoals bij het dak herstel van een regionaal ziekenhuis in Vilniansk (Zaporizhe provincie) dat zwaar beschadigd werd door een Russische raketaanval. Zo’n 40.000 patiënten per jaar zijn in deze regio niet ver van de huidige frontlijn voor hun zorg afhankelijk van dit hospitaal.

 

In een ander project levert LLU hoogwaardige wandpanelen uit Nederland voor de bouw van vijf nieuwe gezinshuizen in het dorp Novoselivka nabij de stad Chernihiv.  Dit pilootproject is bijna beëindigd en ODU zoekt additionele financiering om meer families uit dit dorp dat vrijwel volledig vernield werd te kunnen helpen.

 

De samenwerking van ODU met LLU en andere partners onderstreept onze gezamenlijke toewijding om de Oekraïense bevolking in tijd van oorlog een hart onder de riem te steken door bij te dragen aan vroege wederopbouw van woningen en gebouwen van grote sociale betekenis, zoals scholen en ziekenhuizen, in de door het conflict getroffen gebieden.