Delegatie van ODU evalueert de voortgang en onderzoekt verdere mogelijkheden in het ziekenhuis van Vilniansnk

Oktober 14, 2023

In een missie gericht op het evalueren van lopende projecten en het identificeren van verdere mogelijkheden voor hulp, bezocht een delegatie van Open Door Ukraine (ODU) op 14 oktober 2023 het ziekenhuis in Vilniansk in de oblast Zaporizja. De primaire focus van het bezoek was het beoordelen van de voortgang van het huidige project, waarbij ODU actief betrokken is bij dakreparaties, en mogelijke toekomstige projecten onderzoekt. Vilniansk herbergt een belangrijk gezondheidszorgcentrum dat voorziet in de medische behoeften van ongeveer 40.000 patiënten.

 


Het ziekenhuis in dit gebied heeft enorm geleden onder het aanhoudende conflict en heeft twee afzonderlijke aanvallen moeten doorstaan. Eén van deze aanvallen, een raketaanval, trof op tragische wijze de kraamafdeling, resulterend in het hartverscheurende verlies van een kind van anderhalve dag oud. De inslag trof ook twee artsen, die blijvend letsel opliepen. De schade aan het ziekenhuis maakte de sluiting van vijf gespecialiseerde afdelingen noodzakelijk, waardoor het ziekenhuis gedwongen werd deze ruimtes te reorganiseren en te consolideren in twee kamers, waardoor hun operationele capaciteiten ernstig werden beperkt.

 

Tijdens het bezoek observeerde de delegatie de voortgang van het dakreparatieproject, dat het geplande traject volgt. De erbarmelijke omstandigheden hebben ODU ertoe aangezet om mogelijkheden voor ondersteuning te onderzoeken om de veerkracht van het ziekenhuis en het vermogen om de gemeenschap te dienen te vergroten. Er zijn discussies gaande over mogelijke financiering voor de bouw van een nieuw opvangcentrum voor patiënten, evenals een ondergrondse kraamafdeling, in overeenstemming met de wettelijke vereiste dat alle Oekraïense geboorten ondergronds moeten plaatsvinden. Bovendien overweegt ODU de reconstructie van een nieuw gebouw te financieren om de vijf afdelingen weer volledig operationeel te maken. Voor de bouw wordt de mogelijkheid onderzocht om kosteneffectieve en stevige SIP-panelen te gebruiken, die met succes zijn gedemonstreerd in een proefproject in de regio Tsjernihiv.