Begin van de wederopbouw van het dorp Novoselivka

August 27, 2023

OpenDoorUkraine.NL is verheugd aan te kondigen dat het proefproject voor de wederopbouw van het dorp Novoselivka, in de oblast Tsjernihiv, is begonnen. In de loop van de volgende maanden zijn we van plan om 5 tot 6 volledig uitgeruste huizen van elk ongeveer 60 vierkante meter te bouwen. Dit project wordt volledig gefinancierd door crowdfunding en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met lokale Oekraïense partners.
Novoselivka heeft dringend behoefte aan wederopbouw, omdat het dorp verwoestende verwoestingen heeft ondergaan. Toen de Russische strijdkrachten in februari 2022 binnenvielen, trokken ze onmiddellijk over om de strategisch belangrijke stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne in te nemen. Aan de rand van de stad ligt het dorp Novoselivka. Het dorp, dat ongeveer 800 inwoners telde, was van geen strategisch belang, maar toen de gevechten om Tsjernihiv begonnen, werd het de frontlinie van het verzet tegen de Russische indringer. Vijf aangrijpende weken lang werd Novoselivka het zwaarst getroffen door de beschietingen in de oorlog tegen de illegale Russische bezettingsmacht. Toen laatstgenoemde zich begin april 2022 terugtrok, werden veel gebouwen in Novoselivka onherstelbaar verwoest.

 

Het lot van dit kleine dorp is zeker niet onopgemerkt gebleven door de lokale experts waarop we vertrouwen bij het identificeren van potentiële nieuwe wederopbouwprojecten. Wij wilden heel graag dit dorp helpen dat zo vreselijk had geleden onder de Russische indringer. Dit was echter makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste van onze wederopbouwprojecten zijn gericht op het repareren van beschadigde gebouwen. Toch stond er in Novoselivka vrijwel geen gebouw meer overeind. Hoe ga je te werk om een heel dorp vanaf het begin opnieuw op te bouwen?

 

We hebben de oplossing gevonden in het bouwen van huizen gemaakt van Structured Insulated Panels (SIP). Dergelijke gebouwen zijn relatief eenvoudig te bouwen vanwege hun geprefabriceerde karakter. Conform onze reconstructienormen werken wij samen met een Oekraïense leverancier van SIP-panelen en wordt het merendeel van de gebruikte bouwmaterialen lokaal geproduceerd. De woningen worden gebouwd in een ecologische snelbouwstijl waarbij gebruik wordt gemaakt van Neopor SIP-panelen met een hoog isolatievermogen, waarbij gebruik wordt gemaakt van EU-gecertificeerde materialen en volgens de EU-normen voor permanente woningbouw. Elke unit zal in totaal zo'n 59 vierkante meter beslaan en is volledig uitgerust met een keuken, een badkamer, een boiler, een buikkachel en verwarming. De geschatte doorlooptijd van elke woning, inclusief interieurwerkzaamheden, bedraagt ongeveer 1,5 maand. Zoals het er nu voorstaat, zijn we van plan om in totaal 5 tot 6 huizen te bouwen.

 

 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met onze programmamanager Julia Skripka via skripka.j@gmail.com.